generated by sloganizer.net

tiistaina, lokakuuta 25, 2005

Valoa pimeään

Sain eilen viimein ostettua pyörään valon. En jaksanut etsiä vanhaa pyöränlamppua ja mennä kysymään mikä siinä on vikana, joten ostin uuden (jos löydän sen vanhan joskus niin joku pimeänä ajava saa sen lahjaksi). Ihan hyvä juttu, koska ajan joka ilta pimeällä poliisilaitoksen ohi peloissani pysäyttäjää odotellen. Nytpä ei tarvi. Olen pitkään kironnut ilman valoja pimeällä ajavia pyöräilijöitä, niitä kun ei meinaa millään hoksata. Ja vielä kun ajavat ilman kypärää, niin siinä ollaan sitten matkalla liikenneonnettomuustilastoihin. Nyt minulla on molemmat ja olen esimerkkinen pyöräilijä.

Jokaisen ihmisen pitäisi pyrkiä toimimaan jonkinlaisena oman arvomaailmansa edustajana ja esimerkkinä muille. Jos ei muille, niin seuraavalle sukupolvelle tai muuten itseään nuoremmille. Kyllä ihmisellä pitää olla jotain periaatteita, mitä siirtää eteenpäin - vaikka kasvatus olisikin vapaa, lapset oppivat esimerkistä. Ryyppäävän ja tupakoivan vanhemman on vähän paha mennä opettamaan lapsille miten vaarallisia viina ja tupakka ovat.

Tiedänpä siirtäneeni liikunnallista intoani itseni ikäisille ja jopa vanhemmillekin ihmisille. Koskaan ei pidä aliarvioida oman itsensä vaikutusta ympäristöön. Olisi vaikeaa kuvitella kahden liikunnallisen ihmisen lapsista kasvavan sohvaperunoita.

Opettelen minkälaista on terveellinen ja hyvä elämä, jotta voisin siirtää sitä eteenpäin. Opettelen miten eletään stressittömästi ja paineettomasti, rakastaen ja nauttien, jotta en antaisi lapsilleni perintönä paskaa asennetta, huonoa lapsuutta räksyttävän äidin jaloissa ja sairasta tulevaisuutta kansantautien kanssa.

Mikä siinä on, lapset elävät ihan hyvin kun asuvat vanhempiensa luona. Sitten kun se "itsenäisyys" alkaa, ruvetaan valvomaan yöt ja syömään kaikkea roskaa ja ryyppäämään ja polttamaan ja ahdistumaan ja keräämään stressiä ja masennusta ja kohta ei pestä enää edes hampaita eikä ainakaan syödä kasviksia puolta kiloa päivässä. Tuleeko siinä joku "nyt saan tehdä kaikkea mikä minulta on aina kielletty"-reaktio? Ja kuitenkin syytetään ylipainosta lapsuuden traumoja ja muista huonoista elämäntavoista rankkaa opiskelua tai työtä tai paskaa parisuhdetta. Jee jee.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mullakin on pyöräilykypärä ja valot pyörässä edessä ja takana sekä nastarenkaat:) Kieltämättä tunnen itseni mallikansalaiseksi:)

Olen samaa mieltä, että esimerkki vaikuttaa ja omilla hyvillä esimerkeillä voi siirtää hyvää eteenpäin. Se on jännä, miten sekin vaikuttaa, ettei viitsi pyörällä ajaa päin punaisia jos vieressä tai kadun toisellapuolella on lapsia, ei halua antaa niille huonoa mallia:)

Liikunta ja terveelliset elämäntavat on jees ja joka sen on oivaltanut ja elämäänsä sisäistänyt, ai sitä riemua ja valaistusta. Minäkin olen tämän valaistuksen saanut, mutta kiihkoilemaan ja tuomitsemaan ei kannata ruveta. Se jos mikä pistää ärsyttämään eikä vie ainakaan sitä hyvää sanomaa eteenpäin (tyyliin "Kuinka sä voit pilata sun elimistön noilla syöpäkääryleillä", "siis kuinkä sä voit syödä tommosta paskaa"):)

Hanna P. kirjoitti...

Olet aivan oikeassa tuossa millä asenteella kannattaa "sanomaa viedä eteenpäin".

Olisi paljonkin sanottavaa muutamalle ihmiselle, joka elää elämäänsä itseään hitaasti tappaen, mutta en sano. Se ei auta mitään. Toisen auttaminen on taitolaji, ja vähiten auttaa syyllistäminen. Muutoksen pitää lähteä jokaisesta itsestään. Kukaan muu ei voi puolestasi tehdä niitä pieniä päivittäisiä valintoja, jotka huomaamatta muuttavat elämän täysin!

Toivon, että joku huomaa miten onnelliseksi minun pienet valintani minut tekevät ja huomaa, ettei niiden tekeminen oli laisinkaan vaikeaa.

Blogiani en ala sensuroimaan sen takia, että joku ottaisi nokkiinsa siitä, että pidän huonoja elämäntapoja merkkinä itsevihasta - itestään täytyy pitää huolta. (Itsekurin kanssa niillä on yllättävän vähän tekemistä.) Tietenkin jokaisella on jonkinlainen henkilökohtainen ja perustavaa laatua oleva oikeus kituuttaa itseään surkeilla elämäntavoilla.Jos joku pitää minua terveysfasistina, niin tiedoksi: tätä blogia ei ole mikään pakko lukea...

Anonyymi kirjoitti...

"Liikunta on väsyttävää ja siinä joutuu käyttämään lukuisia monimutkaisia ja vaarallisia välineitä. Hiki virtaa ja hermot kiristyvät." :O

http://www.nic.fi/~huba2/kuvat/puntti.jpg

Hanna P. kirjoitti...

Heh. NÄYTÄ PALA!