generated by sloganizer.net

torstaina, marraskuuta 24, 2005

Aborttikeskustelu

Törmäsin eräässä blogissa aborttikeskusteluun. Varsinaisessa tekstissä on linkkejä mm. kuviin abortoiduista sikiöistä. Sanomattakin selvää, että kuvat ovat melko iljettäviä. Voiko joku katsoa pieniä kädenalkuja ilman että se mitenkään liikuttaa? Onko tällainen visuaalinen propaganda kuitenkin äärimmäisyyksiin vietyä? Toisaalta, se on totuus. Siltä se abortoitu ihmisenalku näyttää.

Näyttää tapettu eläinkin aika rujolta, mutta lihansyöjät eivät sitä ajattele kun popsivat pihviään. Jotenkin tuntuu ihan luonnolliselta yhdistää nämä kaksi asiaa. Tapettu eläin on tapettu eläin on tapettu eläin. Sikiö on kudosta siinä missä muutkin, orgaanista ainetta. Onko elämä pyhää?

Itse en voi olla kannattamatta aborttia, vaikka asia on todellakin eettisesti erittäin ravisteleva. Onko 14-vuotiasta raskaana oleva tyttö oman lapsensa murhaaja, jos päätyy ratkaisussaan aborttiin? Voiko abortti olla typeriä valintoja seuraava kohtuullisen järkevä ratkaisu?

Suomessa tehdään vuosittain noin 10 000 aborttia. Nykyään abortti on laillinen (siellä missä on) ja äidille turvallinen. Mummini on kertonut oman aikansa sukkapuikkoaborteista, jolla nainen saattoi yrittää ratkaista ongelmaansa kotona ja päätyi sairaalahoitoon. (Sairaanhoitajana näkee kaikenlaista).

Kenties abortti on brutaali tapa lopettaa kasvava elämänalku. Onneksi ehkäisymenetelmiä on runsaasti ja jälkiehkäisykin on keksitty. Kuinka moni aborteista tehdään korkeasti koulutetuille, menestyville naisille? Ketkä ovat niitä, jotka haluavat abortin tehdä? Kuinka moni aborteista tehdään siksi, että lapsi syntyisi vammaisena tms? Aborttikin voi olla äidille suru, jos hän haluaisi pitää lapsen mutta ei voi.

Tavallisimpia aborttiin johtavia syitä nuorilla ovat alle 17 vuoden ikä, sosiaaliset syyt, taloudelliset seikat, yksinhuoltajuus, jos raskaus saa alkunsa raiskauksesta ja äidin tai lapsen terveyteen liittyvät tekijät. Kuinka moni abortin vastustaja on oikeasti sitä mieltä, että raiskatun naisen olisi synnytettävä raiskaajan lapsi? Jos tämä oikeuttaa aborttiin, miksi muut syyt eivät oikeuttaisi? Onko rikos lieventävä asianhaara?

Minulle on selkeää tai melko selkeää, että jos itse tässä elämäntilanteessa tulisin raskaaksi, pitäisin lapsen, se kun on suunnitelmissa muutenkin lähivuosina.

Abortti lyhyesti Wikipediassa
Ajatuksia herättäviä argumentteja abortin vastustajilta
Abortti (Traumaterapiakeskus)

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Itse kannatan aborttia. Olen myös sitä mieltä, että jos nyt tulisin vahingossa raskaaksi, tekisin abortin, ja tuskin taistelisin itseni kanssa sen takia.

Yksinkertaisesti, mielestäni ihmisen ei pitäisi "olla pakko" ruveta äidiksi vielä tässä vaiheessa. Mikäs siinä, tavallaan ymmärrän kyllä heitäkin jotka niin haluavat, mutta minusta varsinkin yläasteikäinen, ehkä lukioikäinenkin on äidiksi liian nuori. Yläasteelaisellakin pakollisetkin opinnot vielä kesken. puhumattakaan siitä, että tuntuu kuin hankkisi lapsen, niin tavallaan oma kehittyminen oikeasti aikuiseksi ihmiseksi sen nuoriso-välivaiheen kautta menisi sen siliän tien. Tavallaan oma elämä jäisi kesken.

Veikkaan että tuo kommentti aiheuttaa kommenttivyöryn siitä kuinka lapsen hankinta ei ole elämän loppu. Eihän se olekaan, en minä sitä sano. Sanonpahan vain, että ei sitä normaalia nuoruutta voi viettää jos on lapsi. Ainakaan, jos aikoo sen kasvattaa itse, eikä lykätä vastuuta ja lasta vanhemmille.

Mutta niin, itse abortista. Mielestäni varsinkin nuorelle tehty abortti on täysin oikeutettua, eikä siihen tarvi sen kummempaa todisteluakaan, kuin ihmisen ikä. Kuinka moni yläasteikäinen olisi valmis, ja tarpeeksi kypsä kasvattamaan lapsen? Ei kovin moni. Yhden virheen takia, joka ei välttämättä ollut edes omaa syytä (raiskaus, ehkäisyn pettäminen(joka on hyvin mahdollista vaikka täydellisellä tuplaehkäisyllä, 100%-ehkäisykeinoa _ei ole_) pitäisi vastata seurauksista loppuelämä. Edelleen, eihän se lapsi ole eloton olento ja pelkkä taakka, mutta se on varmasti raskaampaa nuorelle kuin siihen valmistautuneelle aikuiselle henkilölle.

Kannatan silti aborttia myös aikuisilla, sillä mielestäni on parempi ettei sikiö näe maailmaa kuin että se joutuu maailmaan, missä sitä ei välttämättä haluta eikä sitä rakasteta. Joojoo, adoptio. Mutta otetaanpa siltikin huomioon se 9 kuukauden odotusaika joka sekään ei ole kovin helppo. Puhumattakaan siitä, että kuka on valmis tuon 9 kuukauden jälkeen antamaan lapsensa pois?

Ja sitten, ehkä huonoin kommentti aiheesta: Ei harrasteta sitä seksiä ellei ole valmis siihen että sen tuloksena on lapsi. Niinpä niin. Kuinka moni (haluaa) harrastaa seksiä muttei halua välttämättä lasta juuri nyt, käsi ylös? niinpä niin. Hei kamoon, mielestäni ajatus siitä että sitä tehdään vain ja ainoastaan lasten saamiseksi on _pikkuisen_ vanhentunut, eikö teistäkin?

mutta ei muuta. tämäkin jo venähti.
-Hanna

Anonyymi kirjoitti...

"Ei harrasteta sitä seksiä ellei ole valmis siihen että sen tuloksena on lapsi. "

Vaikka minä ajattelenkin, että seksia tulee harrastaa vasta kun on valmis kantamaan vastuun seurauksista, se ei tarkoita sitä että abortti olisi paha asia. Joskus se abortti on nimenomaan sitä vastuun kantamista asiasta.

Jos minä tulisin nyt raskaaksi, niin todennäköisesti pitäisin sen lapsen. Tiukkaahan se tekisi niin rahallisesti kuin psyykkisestikin, mutta tässä elämäntilanteessa en usko että tekisin abortin. Olen pian 25-vuotias ja minulla on koulutus. Ja näen koko ajan unia lapsista, minulla on vauvakuume.

-Rif

Hanna P. kirjoitti...

Ihmiselle on raskasta jos hän saa joskus tietää että ei ole ollut "haluttu lapsi" vaan "vahinko".
Jos tulisin nyt raskaaksi, niin lapsi olisi haluttu, ei ehkä tismalleen tähän ajankohtaan suunniteltu, mutta haluttu. Erilaisessa parisuhteessa ja erilaisessa elämäntilanteessa tekisin abortin, koska en jaksaisi opiskella ja hoitaa samalla lasta yksin.

Anonyymi kirjoitti...

Niinpä, siinä on suuri ero... Onko lapsi suunniteltu, haluttu, iloinen yllätys vai vahinko.

Anonyymi kirjoitti...

Ei haluttu lapsi, vahinko, voi kyllä muuttua halutuksi ja iloiseksi yllätykseksi, kun järkytys on laantunut ja paniikki/kauhu panikoitu pois.

Maailman vaatimukset ovat niin kovat. "Jos harrastaa seksiä, on aina varauduttava raskauteen" sekä "lapsilla on oltava isä ja äiti ja vanhempien on pidettävä huoli siitä"

"Sori muru, ootetaan siihen, että ikä riittää sterilisaatioon, eihän seksi nyt ole kaiken a ja o...6-vuotta..äh..ei se ole pitkä aika! Ai miten niin haluat eron?"

Ei niitä abortteja tee pelkästään lapsettomat ihmiset. Kyllä niitä tekee ihmiset joilla on lapsia, ehkäisy pettää, eikä haluta/voida elättää kymmentä lasta. Adoptioon ei anneta, kun ei sitä jaksa naapureille ja muksuille selittää, miksi sen pienen vauvan ojensi tuntemattomien käsille. Saatika, että pääkestäis ajatusta, jotta lapseni voi olla jollain hullulla.

Aina joku pääsee sen tiheänkin seulan läpi :)

Ihminen, joka tunsi yhden adoptoidun lapsen, jonka äiti ei ollut ihan tasapainoinen...

Anonyymi kirjoitti...

Aika rankan aiheen valitsit, mutta takuulla pistää herätellen.

Peesaan mm. Hannaa suunnilleen kaikissa ajatuksissaan. Lapsella on oikeus syntyä toivottuna sellaiseen tilanteeseen jossa vanhemmat/ainakin yksi vanhempi haluaa lapsen. Ja tämähän pätee sitten sukupuoleen katsomatta.

Ja naisella täytyy olla oikeus päättää omasta ruumiistaan ja elämästään... mutta täytyy kantaa myös se vastuu mikä tulee vapauden mukana. Eli seksistä saattaa tulla raskaaksi, mutta jos ei halua lasta, niin on paras sitten tehdä jotain siihen suuntaan ettei satu vahinkoa...

Sekavaksi menee tähän aikaan vuorokaudesta, pahoittelut siitä.

/eve

Hanna P. kirjoitti...

Hyvä tosiaan muistaa, että kaikki ei-halutut raskaudet eivät ala teini-iässä kännissä auton takapenkillä. Ja mikään ehkäisykeino ole satavarma.

Anonyymi kirjoitti...

Se on kyllä ihan totta, että jos ei ole käyttänyt minkäänlaista ehkäisyä vaikkei lasta halua ja sattuu vahinko, niin siinä voi syyttää vain ihan itseään. Että totta kyllä, jos haluaa harrastaa seksiä, niin pitää ottaa vastuu mahdollisista seuraamuksista. Vaikka sitten pitämällä huolta siitä ettei niitä tule.

- hanna