generated by sloganizer.net

keskiviikkona, marraskuuta 23, 2005

Jalostamattomia ajatuksia tiestä, joka vie sinne, minne haluat mennä

Aloittaminen on vaikeaa, jos tavoitteet ovat liian korkeat. Otetaan esimerkiksi lenkkeilyn aloittaminen. Lähdetään tohisten lenkille. Juostaan tunti liian kovaa. Kotiin päästessä on paha olo. Liikunta on syvältä. Ei enää koskaan. Sohvalla on turvallista, korkeintaan selkä puutuu. Lenkin jälkeisenä päivänä tuntuu joka paikassa. Tyhmä idea koko liikunta.

"Ei tämä ollut mun juttu". Et voi tietää sitä yhdellä kerralla! Minä ajattelin, että juokseminen ei ikinä maailmassa olisi minun, kömpelön punkeron "oma juttu". Tee siitä oma juttu! Juoksemisella ei ole mitään sitä vastaan, että se on sinun juttusi, josta sinä saat voimaa ja energiaa. Eikä se todellakaan ole keneltäkään pois. Pitääkö sinun olla heti Juoksija (voit korvata tuon millä tahansa Tekijällä)? Minkälainen hyvä Juoksija on sinun mielessäsi? Onko joku oikeasti syntyessään saanut jäntevät pohkeet ja sujuvan askeleen, vai voiko olla että ne on itse hankittu? Jos tunnet aluksi olevasi ihan kynynen Juoksija, olet kuitenkin Juoksija ja on todennäköistä, että jatkaessasi kehityt.

Kyseessä ei ole kilpailu. Kilpailet ainoastaan itsesi kanssa. Sinun ei tarvitse olla muita laihempi, viisaampi, kauniimpi, nopeampi, vahvempi, hauskempi, rauhallisempi. Mutta sinulla on oikeus pyrkiä niihin päämääriin, joiden katsot tuovan sinulle onnea. Itsensä kehittäminen ei ole kilpailua kenenkään muun kuin itsensä kanssa. Jos olet muita parempi, niin hyvä sinulle, mutta se ei kai ole elämän tarkoitus?

Aloittaminen vaatii kärsivällisyyttä - ensin kevyesti, sitten kun kunto on kohonnut, voi kokeilla enemmän rajojaan. On myös hyväksyttävä, että aluksi se vain tuntuu vaikealta ja mitään ei saa ilmaiseksi. Juoksun aloittamisessa voi mennä pari kuukautta, että juokseminen alkaa tuntumaan valehtelematta helpolta. Toiseksi, täytyy pystyä luottamaan siihen, että kerta kerralta lenkki tuntuu helpommalta. Jonkin ajan kuluttua siitä voi jopa nauttia. Ihan totta, nauttia! Ja sitten ollaan päästy käsiksi siihen, mistä hurmokselliset juoksijat puhuvat. Endorfiinia, beibi! Omien rajojen ylittäminen on fantastista. Rajat tulevat aluksi helpommin vastaan - miten ihanaa niitä onkaan työntää pois tieltä. Minä pystyn! Minä pystyn tähän! Siitä seuraa tunne, että pystyy itseasiassa melkein mihin tahansa.

Yhdellä asialla on tapana aiheuttaa ketjureaktio. Voimaantuminen on kökkö sana (empowerment, ihmisen omaehtoinen itsensä auttaminen), mutta siinä piilee hieno merkitys. Haluan nostaa esille ihmisen oman osuutensa oman onnensa seppänä. Jos haluat jotain ja totta vie sinä jotain haluat, sinun on itse otettava vastuu. Tai voit tietenkin vaipua omaan kurjuuteesi, mutta elämä ei ole sitä varten. Sinulle on annettu tilaisuus ja voit käyttää sen ihan niin kuin itse haluat. Sinulla on samat mahdollisuudet kuin muillakin pyrkiä unelmiisi. Kukaan muu ihminen sinua ei voi estää.

Minkä tahansa asian aloittaminen on vaikeaa, jos ajattelee "en pysty siihen" tai jos pyrkii täydellisyyteen. On hienoa joskus tehdä asioita pois alta vähän niin kuin toisella kädellä huitaisten ja huomata, että lopputulos on ihan kelvollinen. Kannattaa miettiä, paljonko aikaa ja energiaa käyttää joidenkin ongelmien ratkaisuun. Helpoin vaihtoehto voi olla oikea.

On tietenkin niitäkin, jotka eivät pääse lenkille asti. Jos päätät hölkätä 30 minuuttia, siihen menee 30 minuuttia. Eikö ole hullua, että mielessäsi siihen kuitenkin kuluu paljon enemmän? Yhdellä lenkillä et sitoudu urheiluhulluuteen loppuelämäksesi. Se on vain se yksi lenkki ja sinä pystyt siihen aivan kevyesti. Kun se on tehty, olet itsestäsi ylpeä, mielesi on rauhallisempi ja kehosi tyytyväisempi.

Tavoitteeksi ei ehkä kannata heti ottaa maratoonia vuonna 2010. Ota tavoitteeksi se, että lähdet tänään lenkille ja kävelet reippaasti 20 minuuttia. Jos kuuntelet musiikkia, se on 4-6 kappaletta, eipä sen enempää.

"Menemisen arvoisiin paikkoihin ei vie oikopolkuja."

Olemme kukin omalla tavallamme rajoittuneita. Kun tunnistamme rajamme ja ongelmamme, voimme etsiä ratkaisuja ja olla lopulta oman elämänsä herroja ja rouvia. Maailma on arvaamaton paikka, mutta se, että hallitsee omaa toimintaa ja ajattelua, on kuninkaallista ja meillä jokaisella on siihen oikeus. Jos et itse hallitse itseäsi, joku muu tekee. Alistummeko omiin rajoihimme? Mistä ne ovat tulleet? Miksi jokin asia on niin vaikea, pelottava? Miksi joskus on jo valmiiksi periksiantanut olo, kun on vasta ajatus jostain haaveesta, jonka haluaisi toteuttaa?

Avaa silmät ja huomaa, että sinä päätät. Kukaan muu ei laita roskaruokaa ostoskoriisi, ei kasaa liikaa tehtäviä työpöydällesi, ei pakota sinua valvomaan liian myöhään, lähtemään liian myöhään... Äläkä syytä yhteiskuntaa! Sinulle on annettu täysin toimiva keho ja mieli ja voit kaikissa toimissasi itse päättää mitä teet. Sinulle on annettu puhekyky ja voit sanoa "EI".

Meillä on elämä ihan täynnä puolen tunnin joutoaikoja. Tietenkin pitää varata aikaa suihkussa käymiseen, jos nyt puhutaan lenkillä käymisestä. Puolen tunnin joutoajat käyvät myös mihin tahansa muuhun. Paljonko menee koulutehtävän tekemiseen aikaa?

Tunnista omat raja-aitasi ja potki ne maantasalle! Ja mene siitä mistä aita on matalin.
Minua miellyttää ajatus "tee joka päivä yksi asia, joka pelottaa sinua". Sillä tavalla jokainen päivä on seikkailua, itsensä voittamista, etenemistä, rajojen kaatamista.

6 kommenttia:

Kuuntytär kirjoitti...

Voi vide, kun alkoi himottaa lenkille lähtö taas pitkästä aikaa. Mulla on melkein käyttämättömät lenkkarit kaapissa. Mutta kun ei voi niin ei voi - polvi paskana. Mun uskaltamista vaativa asia on kai sinne magneettikuvaukseen (ja ehkä leikkaukseen) meneminen. Mutta enempi kai nuokin on vain aikaansaamisesta kiinni.

Hanna P. kirjoitti...

Olen siitä onnekas, että mulla harvoin on mitään fyysistä estettä (monta hidastetta ;)) oikeastaan yhtään millekään tekemiselle. Heikoin fyysinen kohta on kurkku ja nenä ja vastaavat alueet, kaikki flunssat sun muut saa musta hyvää tarttumapintaa. Mutta mikään osa ei varsinaisesti mene hajalle kovin helposti.

Avokilla on polvi leikattu tähystyksellä eikä se saanut tehdä paljon mitään pitkään aikaan leikkauksen jälkeen. Nykyään se taas pinkoo menemään. :)

On olemassa tietyt realiteetit, joihin pitää sopeutua, jos niitä ei pysty muuttamaan...

Anonyymi kirjoitti...

Semmosen vinkin olen joskus kuullut uuteen urheilulajiin tutustumisessa, että pitäs kokeilla eka 5 kertaa ja sanoa sitten mielipiteensä. Olen toteuttanut tätä, esim. spinning aikoinaan oli just tämmönen, eka kerta oli hirveä, toka kerta ei enää niinkään, kolmaskin meni vaikken tykännyt, neljäs; nojoo tsähän tää ja viides kerta; ainakin hiki tulee...ja sitten tulee se kuudes kerta jne...liikuntalajien syvimpiä olemuksia ei varmasti tavoita ensimmäisellä kerralla, mutta kun aloittaa tutkimusmatkan silleen, että viiden kerran jälkeen mulla on lupa olla jotakin mieltä...tää viisikertaa- toimii ihan oikeasti!

Anonyymi kirjoitti...

"Tunnista omat raja-aitasi ja potki ne maantasalle! Ja mene siitä mistä aita on matalin.
Minua miellyttää ajatus "tee joka päivä yksi asia, joka pelottaa sinua". Sillä tavalla jokainen päivä on seikkailua, itsensä voittamista, etenemistä, rajojen kaatamista"

Mäkin olen viehättynyt tohon ajatukseen. Osallistun aina silloin tällöin itselleni vaikeisiin juttuhin karaistakseni itseäni, en aina onnistu, välillä lannistun ja harmittelen, että osallistuin, onnistumiset on oma lukunsa; jälkikäteen on aina oppinut itsestään jotain, jos ei muuta niin ainakin sen, ettei asia olekaan ehkä oma juttu.

Hanna P. kirjoitti...

Hyvä vinkki! Samaa ohjetta voi soveltaa moneen muuhunkin asiaan kuin liikuntaan - sehän ei suinkaan ole ainoa ongelmallinen asia elämässä...

Monissa ryhmäliikuntatunneissa on otettava huomioon se aspekti, että askelkuvioita ja liikkeitä ei voi ekalla kerralla heti osata. Ja kehitystä voi tapahtua vain treenaamalla. Yhtälö...?

Kaikki ei sovi kaikille, mutta ihan varmasti kaikille löytyy jokin hauska liikuntaharrastus, joka tekee hyvää mielelle ja keholle. Pitää vain antaa liikunnan ilolle mahdollisuus!

Hanna P. kirjoitti...

Parempi katua sitä mitä on tehnyt kuin mitä on jättänyt tekemättä?

Ei saa ottaa asioita vakavasti. Ihmiset pelkäävät ihan hurjasti itsensä nolaamista, epäonnistumista, virheiden tekemistä... Virheiden tekijät ovat edelläkävijöitä! Elä vaarallisesti!