generated by sloganizer.net

maanantaina, tammikuuta 09, 2006

Laiva on lastattu hyvällä meiningillä

Uusi leluni on Zen Nano Plus, mp3-soitin, joka on valittu seuraavin kriteerein: siinä on sanelin (laulujen tekemistä ja vakoilua varten), 1 Gt tilaa (ei lopu kesken lenkin), se on riittävän pieni kulkeakseen kaulassa juoksulenkillä. Se on aivan ihana. Ostin myös kuulokkeet, jotka eivät ole aivan täydelliset, mutta niissä on sanka niskassa ja näiden pitäisi pysyä päässä kun mennä viipottaa menemään tuolla kartanolla. Huomenillalla ajattelin kokeilla tämän kompaktin viihdepaketin motivointitehoa pitkällä juoksulenkillä. Niin ja ladattavat paristot ja laturin hankin myös. Niitä paristoja nimittäin kuluu muuten ihan simppana.

Tämä mp3-soitin ja kuulokkeet saattavat pelastaa kotirauhan, kun ei tarvitse popittaa sterkkoja täysillä. Se ei toisaalta estä minua tanssimasta ja laulamasta kovaäänisesti. En myöskään kuule välttämättä viereisestä huoneesta kaikuvia vaimeita "oo ny jo hilijaa!"-karjaisuja.

Sinne meni opintolaina, hiphei. Piti lainata (elin siis törkeästi yli varojeni), että sain maksettua PSOAS:lle korotuksen takuuvuokraan samalla kun allekirjoitin vuokrasopimuksen. Puuttuu vielä kämppiksen allekirjoitus, joka pitäisi saada tällä viikolla. Mikään ei ole varmaa ennen kuin se on varmaa. Mielenrauha olisi kiva asia. Mielenrauha on vähän matkan päässä. En vain jaksaisi ruveta keksimään mitään uusia ratkaisuja, vaikka aina joku plan nine from outer space löytyy jos ei muuta. Olen kuitenkin sanonut monelle kysyjälle, että kämppis on löytynyt, ja toivon todellakin, että näin on. Optimismi ei ole sitä, että jättää kaiken tuurin varaan. Semmoinen ei olisi yhtään agenttia.

Mistään ei muuten löydy hienoja lakanoita. Eikä ihan peruslakanoita, jotka olis muita kuin vaaleansinisiä tai muita iljetyksiä. Haluan kaikkea muuta kuin sairaalan värisen sängyn. Tummansinistä, viininpunaista, mustaa. Jotain semmosta. Miksi sängyssä pitäisi olla jotkut ihmeen kukkalakanat? No, löysin yhden hyvän setin, mutta pussilakana ja tyynyliina maksoivat viisikymppiä, ja tarvitsisin kaksi settiä. Lisää rahaa tulee 15. päivä (ihana Jamera) ja varmaan menee sitten lakanoihin. Ja koiranruokaan. Koirahan ei vastoin yleistä käsitystä elä pelkällä rapsutuksella.

Kävin äänestämässäkin. Onhan se nyt kansalaisvelvollisuus kuitenkin, ei tulisi mieleenkään olla äänestämättä. Oikeasti haluaisin olla diktaattorin pilalle hemmoteltu vaimo, mutta kun kerran eletään demokratiassa, niin pitää tehdä se vähä minkä voi.

Tulipa käytyä bodypumpin jälkeen vielä vesijumpassa naapurin tytön kanssa. Uimahallin vaaka näytti samaa kuin ennen joulua... hyvä asia siis se, että en ole konvehdeista turvonnut. Mutta en kyllä ole niitä hirveästi edes syönyt. Lisää treeniä ja vähemmän ruokaa, niin kyllä se siitä. Iltapalaksi söin pienen annoksen salaattia ja yöproteiinipirtelön. Heti pysähtyy painon putoaminen jos ei laske joka kaloria.

Tiesittekö muuten, että vedessä syke on jopa 15-20 lyöntiä alempi kuin samantyyppisissä suorituksissa maalla, johtuen veden lämpötilasta. (Tapani Pöyhösen väitöskirja Neuromuscular Function During Knee Exercises in Water - with special reference to hydrodynamics and therapy) Sykemittari siis ei kerro suorituksen todellista tehokkuutta vedessä. Kaikkea sitä koulussa oppii.

Väsyttää ihan simppana. Ihanaa. Jos jollakin on univaikeuksia, suosittelen liikuntaa, mielellään ulkoilmassa, ja jos ei vaikuta niin lisää tehoa treeniin. Käyn ylikierroksilla jonkin aikaa treenin jälkeen, mutta sitten hormonit tasoittuu ja tulee raukea sammumispiste.

Huomenna on vain pari tuntia koulua, viime jakson kehonhuoltokurssin poissaolon korvaus. Loppuviikosta ei olekaan sitten koulua. Ei nyt ihan hirveästi tuo koulu haittaa elämää.

8 kommenttia:

Saarni kirjoitti...

Kuullostaa erikoiselta tuo sykeasia, alempi syke, koska lämpötila ON KORKEAMPI kuin ilman lämpötila? Tarkoittanee uimahallin 26 asteista vettä? Vai sittenkin MATALAMPI? Ihon lämpötila vaatteet yllä lienee se 37 astetta...hmmm...

Uimatreeneissä tuli kyllä aikoinaan välillä vilu pitkillä matkoilla. Entä pitkään juokseminen kylmässä tuulessa?

Pitääpä mennä testaamaan sykemittaria vesiolosuhteissa kun kuulemma on vedenpitävä! :)

Hanna P. kirjoitti...

Niin no, loogista, jos huoneilma on 26-asteista, niin siinä rupeaa olemaan jo melko lämmin, samanlämpöinen vesi onkin viileää. (Ruumiin lämpötila ei ole tasainen, jalkojen ja käsien iho ei ole 37-asteista, kuten vaikka kainalossa.)
Kiehtovaa on elimistön kyky tuottaa lämpöä. Monesti lenkille lähtiessä ajattelen, että laitoinkohan tarpeeksi vaatetta, mutta pienen juoksun jälkeen on jo hiki eikä palele yhtään. Sama viileässä vedessä. Tuntuu niin kuin menis avantoon, mutta pienen räpiköinnin jälkeen onkin jo lämmin.

Anonyymi kirjoitti...

En muista kummin päin se sykeasia menee, oliko korkeampi vai matalampi syke vedessä. Lämpötilan tuntumisen ero vedessä vs. ilmassa johtuu kuitenkin aineen tiiviydestä: sukelluskurssilla opettivat, että vesi imee kehosta neljä kertaa tehokkaammin lämpöä kuin ilma (josta johtuu se, että vesi tuntuu viileämmältä kuin samanlämpöinen ilma), ja että vesi on n. 10 kertaa tiiviimpää kuin ilma. Tai sitten ne luvut oli toisin päin. En muista...

Jokatapauksessa, tsekkaa ainakin Jysk ja Kodin Anttila (tavallinenkin Anttila varmaan käy). Anttiloissa on Basic Line -merkkinen sarja, jossa on lakanoita ja tyynyliinoja eri väreissä ihan peruspuuvillaa. Tosin tyynyliinojen saumojen laadussa on toivomisen varaa, mutta ainakin ovat halpoja. Jyskistä puolestaan löysin joskus aikanaan hurmaavan tummanvihreän satiinipussilakanan, joka ei hirveän callis ollut...

/eve

Hanna P. kirjoitti...

Johan minä sanoin, että syke on vedessä matalampi.

Tänään pilateksessa vetäjä sanoi että vesi on tuhat kertaa ilmaa tiheämpää. Mutta en jaksa tarkistaa asiaa mistään.

Viininpunaista lakanaa ei löydy juurikaan siinä koossa missä minä tarvin eli 180 cm leveänä (120 cm sänkyyn). Kysyin myyjätätiltäkin. Bah. Ehkä ostan sitten semmosen parisängyn lakanan ja survon ylimääräisiä petarin alle. :)

Ngh, mullon asennevamma Jyskiä kohtaan... ja mieluiten ostaisin kotimaista... Ehkä säästän ja menen ostamaan vaikka Stockalta jotku über ihanat systeemit...

Kuuntytär kirjoitti...

"Tänään pilateksessa vetäjä sanoi että vesi on tuhat kertaa ilmaa tiheämpää. Mutta en jaksa tarkistaa asiaa mistään."

Apuun astuu fyysikko-saska, joka kertoo, että veden tiheys lämpötilassa 0 C on ~1g/cm^3 ja vastaavasti ilmakehän 1.2 kg/m^3
(merenpinnan tasolla, lämpötilassa 15 C). Tästä pienellä muunnoksella saamme, että todellakin.. vesi on noin tuhat kertaa ilmaa raskaampaa!

BTW: 26-asteisen veden tiheys on pienempi kuin 0-asteisen

Anonyymi kirjoitti...

Minä nyt jatkan vielä tuon kuuntyttären jalanjäljissä. Veden tuntuminen kylmältä johtuu veden paremmasta lämmönjohtavuudesta (kts. vaikka http://fi.wikipedia.org/wiki/Lämmönjohtavuus). Vesi on n. 20 kertaa parempi johtamaan lämpöä, mutta ei se tietty ihan niin yksinkertaista ole, vaan lämpötilafiilis riippuu esim. veden virtauksesta. Vähän niinkun kylmä viima on kylmempää kuin tyyni sää.

Usein tiheämmät asiat ovat parempi johtamaan lämpöä, vaikkakaan ei kyllä ihan aina.

Anonyymi kirjoitti...

Haa, meillä on ihan perus, viininpunainen lakana, anttilasta ostettu. Myös mustat pussilakanat löytyi samasta paikasta (miten niin teinigootteja:P?). Kyseessä tosin oli kerava, mutta eiköhän oulusta viimestään jostain kodin anttilasta löydy.

- Hanna

Saarni kirjoitti...

Vedän nyt yhteen tätä sykeasiaa:
Syke on 15-20 lyöntia matalampi vedessä, koska vesi JOHTAA lämpöä paremmin kuin ilma. Edelleen jää 'ilmaan' kysymys, onko kyse vain tasaisemmasta lämmön johtamisesta (tasaisemmasta ihon lämpötilasta) vai siitä, että kylmässä/lämpimässä tehty suoritus on 'kevyempää'.

Veikkaan ihon lämpötilaa. Aika hurjasti saa uida ennnen kuin saa ihon uimalla ihon punottamaan. Niin ja tässähän puhuttiin vesijumpasta eikä uinnista. Uinnissa veden vastus on 100 %:sti mukana suoritusta raskauttamassa.