Kerronpa teille opinnäytetyöni aiheesta, jonka otan mielelläni esiin, koska tabut ovat tabuja - ja näin yleinen kiusa pitäisi nostaa keskusteluun ja tietoisuuteen jostain häpeän ja syyllisyyden suosta. Varmasti liian moni aiheesta omakohtaista kokemusta omaava kuvittelee olevansa yksin asian kanssa.
Minulla, kuten miljoonalla muulla suomalaisella, on genitaalialueen herpes simplex. Maailmanlaajuisesti genitaaliherpes on yleisempi tauti kuin diabetes tai astma. Luonteeltaan tauti on melko vaaraton, ja voisin jopa väittää että se on henkisenä taakkana paljon raskaampi kuin fyysisenä rasitteena. Herpes ei aiheuta lapsettomuutta tai vaurioita sikiötä tms. eikä vaikuta yleiskuntoon.
Herpes voi tarttua oireettomana, itseasiassa tutkimusten mukaan 70 % tartunnan saaneista on saanut HSV:n oireettomalta kantajalta. Ollessaan ns. passiivisessa vaiheessa herpes ei näy sukupuolitautitesteissä, joten ihminen voi kantaa tautia vuosia saamatta välttämättä koskaan tietää siitä - ja silti koko ajan levittää tautia eteenpäin.
Herpeksestä ja sen tartuntatavoista on olemassa todella ristiriitaista ja suorastaan väärää tietoa - lähetin vasta ilmestyneen lukion terveystiedon kirjan kustantajalle palautetta siitä, että heidän tuoreessa kirjassaan lukee, että herpes ei tartu oireettomana.
Mikään ehkäisykeino ei selibaattia lukuunottamatta suojaa täysin herpekseltä, ei edes kondomi, koska emättimen eritteitä yleensä joutuu partnerin iholle ainakin jonkin verran myös suojaamattomalle osalle. Parisuhteessa, jossa toisella on herpes, voidaan ajatella taudin siirtyvän toiselle osapuolelle "ennemmin tai myöhemmin".
Yleisimmät herpesvirukset ovat tyypit 1 ja 2. Näistä 1 on yleensä huuliherpeksenä ja 2 genitaaliherpeksenä, mutta koska nykyajan vallattomat ihmiset harrastavat paljon suuseksiä, nämä ovat sekoittuneet. Yleinen huuliherpes voi siis tarttua genitaalialueelle. Ironista kyllä minulla ei ole koskaan ollut huuliherpestä.
Herpes ei lähde ihmisestä kulumallakaan vaan säilyy elimistössä pysyvästi. Se voi olla täysin oireeton koko ihmisen elämän ajan tai sitten puhjeta vaikka kerran kuussa muistuttamaan olemassaolostaan. Ehkä juuri tämä pysyvyys tekee herpeksestä niin raskaan kannettavan, suurin osa muista sukupuolitaudeista kun on lääkkeillä hoidettavissa pois. Herpeksen oireita voi toki lievittää lääkkeillä ja kehitteillä on rokote herpestä vastaan.
Kun itse sain vuosia sitten tietää saaneeni taudin, olin monta päivää paniikissa. Ensimmäinen puhkeaminen oli helvetillinen ja ajattelin, että jos tämä on nyt sitten tätä loppuelämä, niin elämäni on käytännössä ohi. Mutta eipä kuitenkaan. Sen kanssa voi ja pitää oppia elämään. Itse sain lääkäriltä aivan käsittämättömän huonoa ohjeistusta vaikeassa tilanteessani ja toivon, että itse hoitajana voisin toimia työelämässä esimerkillisemmin niin, että pystyisin tukemaan ja ohjaamaan sairastunutta ihmistä niin, että hän kokee saaneensa hyvää hoitoa.
Nykyään oireita tulee vain jos yleiskuntoni laskee ja immuunipuolustukseni heikkenee, oikeastaan vain stressitilanteissa. Tämä kannustaa erinomaisesti pitämään itsestäni parempaa huolta sekä henkiseltä että fyysiseltä puolelta.
Minulle sairastuminen oli pysäyttävä kokemus. Olen turvaseksin puolestapuhuja, minulla ei ole ollut yhtään yhden illan juttua tai mitään harkitsemattomia suojaamattomia suhteita ja olen käynyt aina tarvittaessa tunnollisesti sukupuolitautitesteissä, jotka ovat olleet aina negatiivisia. Ehkä se kertoo miten salakavalasti herpes voi tarttua.
Linkit:
Tohtori.fi:n tietoa herpeksestä
yleistä tietoa herpeksestä suomeksi
Herpes simplex -virukset
HerpesHelp.com
maanantaina, toukokuuta 15, 2006
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
9 kommenttia:
moikka!
kiitos tuosta herpes-tekstistäsi. on niin hölmöä kun tuo on niin tabu-juttu, kukaan ei puhu siitä koskaan, vaikka tiiän että en ole ainut. kuulun siis myös "tarttuneiden" joukkoon, sain sen exältäni.. hän on lääkäri, eikä hänellä ollut mitään käsitystä että hänellä olisi voinut olla herpes, ja että olisi vielä tartuttanut sen minulle... hohhoijaaa. testithän sen sitten kertoi. mulla on toi herpes puhjennu vaan kaksi kertaa, kolmen vuoden välein, joten ei se fyysisesti liikoja mun elämää vaivaa, henkinen taakka siinä on vaan se raskas juttu: on välillä jotenkin niin "likainen" olo, vaikka tietää, että mä en ois voinu sitä mitenkään estää (tai olisinhan minä: en olisi koskaan harrastanut kenenkään kanssa seksiä...:) mutta se on nyt out of question vaan;))
enivei. tsemiä ja kiitos tästä kun otit asian puheeksi!
-memyi
Kiitos kommentistasi, memyi! Mietin että kannattaako asiasta kirjoittaa - ja ilmeisesti kuitenkin kannatti.
Moi! Joo ihan kiva kuulla, että jollain muullakin on nasahtanut. Fiilikset on kuitenkin vähän maassa, sillä kyllähän tämä ainakin seksuaalielämää muuttaa. Ilmeisesti ei voi enää juurikaan koheltaa levittämättä...
Voi teitä. Itse pahan papilloomavirustulehduksen vuoksi kaikki testauttaneena sain tietää, etten nuoruuden seikkailuista huolimatta kanna edes hsv1:stä tai 2:sta!
Ja nyt eri tautien faktojen ollessa varsin hyvin tiedossa, on elämä ollut "hiukan" yksinäistä kohta 4 vuotta. Eipä sillä, krooniset kivut vie kyllä ajan kanssa ne himotkin...
Halata kuitenkin uskallan :)
Niin tai näin. Etu ja jälkiviisaus mutta sama on näköjään kohtalo.
-halipula m27
Oli kiva lukea juttu. Itse olen tukka pystyssa nyt kun harrastin seksiä naisen kanssa joka kertoi jälkeenpäin saaneen herpes tartunnan exältään, joka on hänelle kurkussa...
kertoi olevan estolääkityksellä omien lastensa vuoksi ja viruksen olevan lepotilassa mutta silti pelkään jumalattomasti sitä. kondomia käytimme mutta itse annoin hänelle suuseksiä....
Eniten minua kammoksuttaa ajatus etten voi enää pussata lapsiani etten pikkuisiani tartuttais ;(
-kohta parvekkeelta ales-
Kun suhteuttaa herpestreffit-palstalla olijoiden määrän tautia kantaviin, niin selväksi tulee ettei siitä huolta juuri kukaan kanna. Ja miksi pitäisikään jos yli puolella kansasta on Herpes ylä- tai alapäässä. Terve varovaisuus on paikallaan, mutta ei Herpeksen takia kannata seksielämää lopettaa eikä hypätä parvekkeelta alas. Maailmassa on niin kovin paljon pahempia vitsauksia mitä voi saada.
hei!
Kiitos tästä valaisevasta infosta , minun poikaystävälläni on mahdollisesti herpes ja hän (ja minä myös hieman) on ollut aivan maassa asiasta. Hän ei tiedä taudista paljon, joten tiedottomuus lisää tuskaa. Internetissä tietenkin lukee vaikka mitä, mutta kun tuntuu että eri nettisivuilla kerrotaan päinvastaisia asioita taudista. Hän on luullut, että herpes aiheuttaa lapsettomuutta mutta näinhän ei ole? Emme uskalla harrastaa suojaamatonta seksiä, ja nyt kun kuulin että virus voi tarttua kondomia käyttäessäkin, olen kauhuissani jos minullakin on se.
Hyvää kesää sulle, ja jaksamista herpeksen kanssa!
Olen 15 vuotias. Seksiä harrastanut poika. Herpes tarttui minulle luultavimmin murrosiän alussa. Sain tietää 12 vuotiaana kantavani herpestä; joka tarttui luultavimmin yleisien vessojen kautta. Asia on minulle todella raskas. En ole onneksi seksin kautta sitä tyttöystävälleni tartuttanut. Mutta hän hyväksyy taudin ja tukee minua. Pyydön teitä kaikkia varomaan yleisissä vessoissa. En käytä yleisiö vessoja sillä pöntöllä istuessa penis kosketaa wc:n sisäpintaa. En halua muille sitä tartuttaa. Koosta ei onneksi ole pulaa (19cm) mutta herpeksen takia varon.
Olen 28-vuotias pelimies eli on tultua oltua jos jonkun kanssa. No nyt niitä rakkuloita tuli ja maanantaina tulokset pitäs tulla mutta herpeshän se on kaiken järjen mukaan. Viuttaa! Ja eniten se ettei voi sohia ilman kumia enää! :D päässäni kyllä kehittänyt oman teorian minkä mukaan ei ole kantajan vastuulla tiedottaa omaa virustaan. Pitäisihän se olla kaikkien tiedossa että oddsit sille että harrastaa seksiä herpeskantajan kanssa on muutenkin aika kovat eli eri arvioiden mukaan 20-33%. Merkittävä eli varmaankin suurin osa kantajista kun ei tiedä herpeksestä kun sitä ei näy testeissä muuten kun rakkuloista otetuista tuloksista. Ihme syyllistämistä meitä herpeskantajia. Olkaa itse selibaatissa jos haluatte olla 100% puhtaita.
Lähetä kommentti